Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Råttans år

4

Den kinesiska kalendern som kallas för Tongshu, har i mer än 2 000 år varit till hjälp för kineser i allt från skörden till om man ska göra en stor ekonomisk investering. I kalendern kan man finna både magi, religion och förutsägelser tillsammans med horoskop. Fortfarande spelar den en väldigt viktig roll för miljoner av människor över hela världen.

Zodiakdjur

Den kinesiska astrologin har sin bas i den kinesiska kalendern och främst tänker man då på den 12-årig cykeln med djurnamn. Denna kallas ibland för den kinesiska zodiaken, och den grundades av en kejsare vid namn Qin Shi Huangdi som levde på 200-talet före Kristus. Kejsaren sammanförde befolkningens tro på astrologi och Buddha.

Enligt den buddhistiska tron hade nämligen Buddha 12 djur som besökte honom på dödsbädden. För att hedra de djur som kom till honom, döpte Buddha åren efter djuren och utifrån vilken ordning de kom. Råttan är först och grisen sist. Djuren sammanförs också med ett element och eftersom det finns fem element och 12 djur så är en cykel fullbordad först efter 60 år.

Om du är född i råttans år ska du vara född under något av dessa år: 1924-1925 (5 februari-24 januari), 1936-1937 (24 januari-10 februari), 1948-1949 (10 februari-28 januari), 1960-1961 (28 januari-14 februari), 1972-1973 (15 februari-2 februari), 1984-1985 (2 februari-19 februari), 1996-1997 (19 februari-6 februari) eller 2008-2009 (7 februari-25 januari). Elementen är i ordningen metall, vatten, trä, eld och jord, vilket innebär att den som är född i råttans år 1900 har metallråtta som elementtecken, medan personen född 2008 har jordråtta.

Råttans egenskaper

Råttan har flera olika egenskaper varav en del av dem är positiva medan andra är mer negativa, precis som hos alla djur i zodiaken. Eftersom råttan var det första djuret i zodiaken anser man att de är ledare, erövrare och pionjärer oavsett område. En råtta är charmig och arbetar hårt och har flera positiva ledaregenskaper. Råttan är även intelligent, organiserad och skicklig i vad den än gör, har en stark vilja samt är även envis. Det finns ingen miljö som inte råttan kan anpassa sig till utifrån sin flexibilitet.

Den som är född under råttans år har oftast många idéer men har samtidigt så pass dåligt tålamod att idéerna inte ofta inte genomförs. En råtta är lugn men döljer aggressivitet och har ofta ett häftigt temperament. En råtta kan också vara ganska självupptagen och kontrollerande. Charmen är en stor del hos råttan och det finns många som tilltalas av detta. Råttan är dock försiktig vad gäller vänner och litar endast på några få stycken.

En person som är född i råttans år behöver lära sig att slappna av samt att tänka på andra emellanåt. Enligt traditionen bär en råtta på tung karma, vilket innebär att en råtta förr eller senare kommer att drabbas av till exempel en identitetskris.

Kändisar som är födda i råttans år

De amerikanska presidenterna Richard Nixon, Jimmy Carter samt George Bush är födda under råttans år. Andra kändisar som är födda i råttans år är Louis Armstrong samt Prince. Svenska kändisar som är födda under de specifika åren är bland andra Göran Persson och Lars Lagerbäck.

Dela.

Om skribenten

4 kommentarer

 1. Pingback: Det kinesiska nyåret närmar sig... - Välkommen till IK Södra JudoVälkommen till IK Södra Judo

 2. jeanette eriksson den

  Kan de 5 elementen förklaras, jag förstår det inte! Med månaderna….
  Tackar för mycket intressant på bloggen.
  Väntar spänt att jag ska läsa din bok.=)

  • Vivi den

   Tack fina, kram

 3. Råttan den

  Tung karma avhållsamhet från alkohol spel och droger självdestruktivitet krig det ockulta pest och döden det låter som att vara Råtta är inte direkt någon lek eller dans på rosor

Lämna en tanke