Ring Tarotguiderna på tel
0939-2959

Samtalspris 19:90 per minut.

Ring Tarotguiderna på tel

Samtalspris 19:90 per minut.

Serafer – änglar som tjänar som en länk mellan det gudomliga och mänskligheten

0

Serafer

Serafer är inom judisk och kristen tradition en kategori av änglar som har en särskild närhet till Gud. Namnet är härlett från det hebreiska ordet ”seraphim” och nämns i Bibeln, där de beskrivs som varelser med sex vingar som står i tjänst nära Guds tron. Seraferna är framför allt förknippade med kult och tillbedjan, och de upprepar den heliga frasen ”Kadosh, Kadosh, Kadosh” (Helig, helig, helig) som ett uttryck för att lovorda Guds renhet och majestät.

Seraferna framstår som symboler för Guds oändliga majestät och renhet samt tjänar som en länk mellan det gudomliga och mänskligheten.

I svensk historia finns även Serafimerorden, en kunglig orden uppkallad efter seraferna. Denna orden, som instiftades 1748, är Sveriges främsta och en av de äldsta riddarordnarna, och är särskilt associerad med utmärkelser och adliga privilegier. Serafimerorden bär serafens bild som en del av sin insignia, vilket återspeglar dess namn och betydelse.

Serafers Ursprung och Betydelse

Seraferna är varelser av hög rang inom änglahierarkin som förknippas starkt med renhet och gudomlighet.

Etymologi och Biblisk Referens

Etymologiskt härstammar ordet seraf från det hebreiska ordet sārāf, som betyder ”brinna” eller ”eldsprudende”. Den judisk-kristna traditionen beskriver serafer som änglar av högsta ordningen, och de är kända för att uppvisa en intensiv renhet och en nära association med Gud. Dessa varelser omnämns i det Gamle Testamente, inom texterna av Esajas’ bok.

Esajas 6: Det Profetiska Synen

Kapitlet Esajas 6 inom Bibelen skildrar en profetisk syn som profeten Esajas upplevde. Det är här vi får den mest detaljerade beskrivningen av serafim. De är beskrivna som stående över Guds tron och utrustade med sex vingar: två för att skyla sina ansikten, två för att skyla sina fötter, och två för att flyga.

Denna vision konstaterar inte bara serafernas helighet och deras tjänst nära den gudomliga närvaron, utan framhäver även deras roll som förmedlare av renhet, där en seraf renar profeten Esajas läppar med en glödande kol, symboliserande borttagandet av synd och förberedelse för profetiskt uppdrag.

Teologisk Analys

Serafer framträder starkt i teologiska diskurser som symboler för Guds närhet och som modeller för andlig strävan efter förening med det gudomliga. I kristen tradition beskrivs serafim som den högsta ordningen av änglar och framställs ofta som de varelser som står närmast Gud. Denna änglaklass uppvaktar gud i det himmelska templet och upprepar den heliga lovsången: ”Helig, helig, helig” vilket betonar vördnaden och renheten hos Gud. Serafernas utseende, som ibland avbildas med sex vingar, symboliserar deras förmåga att snabbt utföra Guds vilja och deras kärlek och hängivenhet till den gudomliga fullkomligheten och majestätet.

Bonaventura och Serafernas Roll

Den italienska teologen och filosofen Bonaventura såg serafim som centrala figurer i den kristna mystiken. Den helige Bonaventura betraktade dessa änglar som exempel på den fullkomliga kärleken och visdomen som är nödvändig för att uppnå en förening med Gud. Han använde metaforen av serafen för att förklara hur människan genom olika steg av förfining och insikt kan närma sig och till slut förenas med Gud. Därigenom blir serafim inte bara budbärare utan också symboler för den andliga resan mot Gud.

Serafers Representation

Serafer återspeglas ofta i religiös konst och litteratur, där de framställs som symboler för Gudomlig herlighet och majestät.

Ikonografi i Kyrkan

  • Attribut vanliga för serafers illustrationer:
    • Sextaliga vingar – Med två vingar täcker de ansiktet, med två täcker de fötterna, och med de två sista flyger de.
    • Omringar Guds tron – För att beteckna deras närhet till den Gudomliga majestätet.
    • Flammor eller eld – Som en symbol för renhet och Guds herlighed.

Serafers och Kerubers olika Framställningar

I kristen tradition är bildligheten kring serafer och keruber besläktad men ändå olika. Keruberna representeras ofta som mindre eldfängda och är mer lika barn, som är associerade med Guds tron eller närvaro. I jämförelse är serafim framställningen starkt kopplad till det oförställda ljuset och elden som uttrycker deras renhet och passionerade tjänst.

Dela.

Om skribenten

Vivi Linde driver Tarotguiderna och Sveriges största Andliga/Mediala bloggportal med över 90 stycken bloggare med inriktning kropp, själ, hälsa och inspiration. Lyssna även gärna på Podcasten Mediumpodden.

Lämna en tanke